Skal du købe en brugt bil? Tjek de elektroniske dele først

14 September 2020
Camilla Skøtt

Når du køber brugt bil af en privatperson i Danmark, er du ikke dækket af garanti og reklamationsret; bilen købes som prøvet og beset. Derfor er det vigtigt, at du tester alle funktioner, inden du underskriver slutsedlen.

Har du købt brugt bil før, så ved du, at det er en god idé at prøvekøre den, undersøge bilen for skrammer og ridser og ikke mindst lytte efter mislyde fra motoren og gearkassen. Men husker du også at tjekke, om de elektroniske dele fungerer?

Vi ved godt, at vinduesviskere ikke er vanvittigt dyre, men derfor er det alligevel en god idé at være på den sikre side. Særligt fordi du risikerer at betale store reparationsomkostninger, hvis det er mere alvorlige ting, der er i stykker, når du kommer hjem med bilen.

Lav en grundig gennemgang

Du kan naturligvis vælge at lade den brugte bil, du overvejer at købe, komme til en gennemgang hos din lokale mekaniker, som kan dømme den inde eller ude. Men inden da er der nogle ting, du med fordel kan undersøge selv – det giver også en indikation af, om den tidligere ejere har passet godt på bilen.

Tjek eksempelvis alle kontakter. Det kan være blinklys, vinduesviskere, lys i det hele taget, og hvordan med radioen – virker den, som den skal?

Det er også en god idé at afprøve A/C-anlægget, mens du prøvekører bilen. Tjek at både den kolde og den varme luft fungerer optimalt, og husk at det koster mellem 5.000-10.000 kr., hvis du glemmer at undersøge anlægget og er nødsaget til at få det repareret efterfølgende.

Sædevarme er en dejlig ting – især hvis det virker. Tjek derfor om varmen i sæderne fungerer optimalt, og husk også at tjekke passagersædet. Det koster rask væk 5.000 kr. per sæde, der skal repareres, og de penge kan du med garanti sagtens finde bedre ting at bruge på.

More articles