De superpraktiske højbede

20 August 2021
Lotte Hindsberg

editorial

Højbede er yderst populære og det er der en årsag til. De er nemlig yderst praktiske at have i en have og de kommer i alle former, højder og størrelse. Hvilke gør at man får maksimalt udnyttelse af haven. Nogle højbede er faste og der kan ikke rykkes rundt på dem, andre er mobile. 

Det er fleksibiliteten der gør et højbed så brugbare i en have. De er også gode til at skjule f.eks. flamingokasser, som bruges til at dyrke tomater og agurker og som godt nok er praktiske, men ikke særlig pæne. Det samme gør sig gældende med plantesække, som kan ligge i et højbed og så smides ud eller genbruges når sæsonen er slut. 

Husk højde og afstand

Uanset om du har faste eller mobile højbede, er det en god ide at vælge nogle der har en god højde. Det gør det nemmere at luge og du vil ikke få så ondt i ryggen. Husk også at have god afstand i mellem bedene. Gerne så meget, så du kan komme rundt med en med en trillebør eller en græsslåmaskine. 

Har du planer om selv at bygge dem er det en god ide at du ikke laver dem bredere en 11/2 meter, for ellers kan det blive svært at nå ind til midten af bedet, for at kunne luge.

Noget af det sjove ved højbede er at de kommer i forskellige størrelser, former, farver og højder. Det samme gør sig også gældende med materiale. Det er muligt at få højbede der er lavet af forskellige former for træ, plastisk, pileflet eller hvad man nu lige har ved hånden. Det kunne f.eks. være et stort bildæk. 

Har man et lille skævt hjørne kan det bedre udnyttes, der er mulighed for at sætte et højbed der er rundt, aflangt, trekantet eller måske ovalt. Kun fantasien sætter grænsen.

More articles