Få styr på radonværdierne i din bolig

31 May 2021
Astrid Pedersen

Mange private danske boliger er i farezonen for at indeholde for høje mængder radon i luften. Dette kan være meget farligt da radon er årsag til lungekræft og samtidig under mistanke for at kunne medvirke til udvikling af spædbørns leukæmi. Derfor bør du sikre dig at radon niveauet i din bolig ikke er alt for højt.

Mål radonværdierne i din bolig – nemt og sikkert

Det er faktisk ikke så svært at måle radon i boligen. Du kan hos den danske virksomhed RadonHuset købe radon målebokse som kan opstilles i hvert af de mest benyttede rum i huset. Her skal radon måleboksene stå og opsamle radon fra luften i et par måneder inden de sendes til analyse på RadonHusets laboratorium. Efter få uger vil du have svar på din radon test.

Skulle analysen vise forhøjede radon niveauer i din bolig vil du hos RadonHuset kunne få råd og vejledning i forhold til radon sikring. Der er mange tiltag du selv kan udføre i den forbindelse. Og skulle det være nødvendigt kan du få professionel hjælp til at få etableret en såkaldt radonspærre eller andre former for mekaniske radon sikring.

Beskyt din bolig mod radon – luft ofte ud

Hyppig udluftning og ventilering er et af de mest effektive midler mod forhøjede radon værdier i private boliger. Radon er farlig i høje koncentrationer, men sørger du for at holde boligen ventileret ved hjælp af gennemtræk eller et genvex eller air condition anlæg kan du på effektiv vis reducere niveauet af radon i luften inden døre.

Sørg for at få tætnet fundament og gulvkonstruktion

Der ud over kan du blokere for radons adgang til boligen gennem tætning af fundamentet eller den overliggende gulv konstruktion. Så kan du forhindre radon i at trænge ind i boligen og dermed sænke radon niveauet. Læs mere om radon måling på RadonHuset.dk.

More articles