Giv en regnmåler i gave til havemanden

18 October 2021
Jens Bomholt

editorial

I Danmark har vi i århundreder levet af at dyrke jorden og høste udbyttet. Landmænd har i generationer sået og dyrket et væld af afgrøder. Fælles for dem alle er, at de kræver en treenighed af faktorer for at kunne trives og vokse: Sol, vand og gødning. 

Derfor har det altid været vigtigt for landmænd at have en god fornemmelse for vejrets luner. Både hvornår det er tørt og mange timers solskin – men også hvornår det kommer til at regne. Og i særdeleshed hvor meget regn, der kommer. Det har stor betydning for, om at det er er nødvendigt at vande afgrøderne for at give dem de bedst mulige vækstbetingelser.

Landmænd har derfor i mange årtier gjort god brug af regnmåler til at måle den mængde nedbør, der kommer fra oven. Det er vigtigt for folk, der lever af at dyrke jorden at kende ret præcist, hvor meget regnvand, der er kommet, så man har et præcist billede af, om afgrøderne trænger til lidt ekstra vanding ud over den naturlige.

Også velegnet til havemanden

Det er dog ikke kun landmænd, der har haft nytte af en regnmåler. Også de entusiastiske haveejere ønsker at vide, hvor meget det har regnet, og hvor meget bede, blomster og planter i så fald kunne have brug for af vanding. 

Mange beplantninger – både i form af et-årige blomster og flerårige stauder – har brug for forskellige mængder vand, og derfor er det en stor fordel at kende mængden af nedbør, der er kommet på naturlig vis. 

Så hvis man kender en haveejer, der går op i sine bede og planter, kan en regnvandsmåler være den helt oplagte fødselsdags- eller julegave. Regnmålere kommer i mange forskellige udgaver og modeller, så man kan finde lige præcis den regnmåler, der passer perfekt til den, man ønsker at glæde med en gave til haven. 

More articles