Hvad er en gulvafslibning?

20 April 2020
Camilla Skøtt

editorial

Er du ny i boligrenovering, og er du ikke helt sikker på, hvad en gulvafslibning er, og hvordan den foregår, så læs med her, hvor vi dykker ned i emnet – det er heldigvis ret enkelt.

Det ligger selvfølgelig i navnet, at en gulvafslibning er den proces, der udføres, når et trægulv slibes – men hvad gør det godt for, og hvornår er det nødvendigt?

Der findes ingen regler for, hvornår det er en god idé at give sit trægulv en afslibning, men grundlæggende kan man sige, at det handler om slid og æstetik. Synes du, at trægulvet er blevet for ridset, slidt og kedeligt at se på, eller er du ikke vild med den overfladebehandling, det har fået – ja, så kan du give det en gulvafslibning.

Når processen er færdig, skal gulvet behandles på ny, og her har du mulighed for at vælge præcis den efterbehandling, der passer til dig og dine behov. Efterfølgende har du et trægulv, der er så godt som nyt.

Værktøj til gulvafslibning

Vil du selv stå for afslibningen af dit trægulv, er det vigtigt, at du har det rette værktøj til rådighed. Afhængig af opgavens omfang vil det typisk være:

– Båndslibemaskine

– Valseslibemaskine

– Slibebånd i forskellige korn

– Slibeolie

– Diverse værktøj til søm, spartling, fjernelse af lister m.m.

Inden du går i gang, er det vigtigt, at du sørger for at dykke synlige søm ned til 2-3 mm. under gulvets flade, så de ikke kommer i karambolage med slibemaskinen. Derudover er det en god idé at fjerne fejelister, så de ikke bliver beskadigede, ligesom du skal udskifte ødelagte brædder, spartle eventuelle huller og naturligvis gøre gulvet rent, så det er klar til at blive slebet. 

Lyder det helt uoverskueligt i dine ører, kan du også bare indhente tilbud fra en professionel gulvsliber – der er gode chancer for, at det ikke er så dyrt, som du umiddelbart tror.

More articles