Hvad er karakteristisk for en afhængig?

10 August 2020
Cecilie Mortensen

editorial

Når man er pårørende til en, som er afhængig, så påvirker det i den grad også en som pårørende. Den gode relation kan nemlig være besværliggjort af, at afhængigheden får førsteprioriteten – også selvom den er ødelæggende og langt fra konstruktiv. Derfor kan det også kræve ekstra en indsats udefra, hvis ens pårørende skal have hjælp til at komme gennem afhængigheden, så man kan få sin partner, forælder, barn, kæreste eller ven igen. Og den indsats kan komme fra et misbrugscenter. 

Som pårørende er der mindst lige så meget hjælp at hente i et misbrugscenter. For det er helt naturligt, at det også kan være en kamp, når man som pårørende skal kunne være i en relation, hvor der er misbrug involveret. 

En af de ting, som et misbrugscenter kan hjælpe med er gøre det tydeligt, hvad der er karakteristisk for en afhængig. Og selvom det kan virke banalt, så kan det være en stor lettelse at få andres ord på de ting, man har oplevet med ens pårørende. 

Karakteristika for en der er afhængig

Nogle af de kendetegn der er, for en som er afhængig er: benægtelse, manipulation, selvmedlidenhed, isolation, bortforklaringer, skam, ønsketænkning, skyldfølelse, vrede, påståelighed m.m. Disse er kun nogle af de ting, man kan opleve, når man er tæt på en, som er afhængig. 

Alle disse karakteristika er selvfølgelig også nogle, som et misbrugscenter kender til. Og derudover så har de også redskaberne til, hvordan den afhængige kan få hjælp til at komme ud af sit misbrug. For det kan kræve solid erfaring og de helt rette redskaber, når der skal arbejdes med at vende skuden, så misbruget ikke længere skal styre ens liv.

Men det er muligt at finde hjælpen til både dig og din pårørende, når du begynder at lede efter et misbrugscenter, som kan give den støtte og hjælp, der skal til. 

More articles