Hvordan ved jeg, om jeg lider af generaliseret angst?

05 September 2019
Astrid Pedersen

editorial

Vi kender alle til at gå rundt med nagende bekymringer om alt fra økonomi til sygdom i familien. Mange af os har en udtalt tendens til bekymring, blot et kært familiemedlem skal ud og flyve, eller vi selv skal gå hjem ad en mørk skovsti. I mange tilfælde er der en rationel begrundelse for denne bekymring. Flyet kan jo risikere at styrte ned – og en mørk skov kan rumme farer, som vores reptilhjerne fortæller os kan udgøre en trussel mod vores liv.

De fleste mennesker kan ryste bekymringen af sig, og berolige sig selv med, at risikoen for flystyrt er relativt lille, og at man jo har gået ad den sti hundrede gange før uden at der er sket noget. Men for mennesker, som er ramt af generaliseret angst, er bekymringen og de negative tanker allesteds nærværende. Hverdagen er én lang række af hvad nu hvis’er, og for hver eneste mulig situation skal et worst case scenario tænkes igennem. Mange angst ramte kan dårligt forlade deres bolig af frygt for, at den brænder ned mens de er væk, uanset hvor mange gange de har tjekket at alle kogeplader samt ovnen er slukket.

De bekymrede tanker udvikler sig hurtigt i en tvangs præget retning – og så er det, at generaliseret angst går hen og bliver invaliderende. Nogle mennesker med generaliseret angst udvikler tilmed OCD (Obsessive Compulsive Disorder), som er betegnelsen for en angst lidelse, hvor tvangshandlinger udgør et betydeligt element. En person med OCD er nødt til at udføre nærmest ritualiserede handlinger for overhovedet at kunne gennemføre hverdagens gøremål – for eksempel tjekke, at døren er låst, ved ikke blot at tage i dørhåndtaget en enkelt, men måske fyrre gange.

Få hjælp til generaliseret angst hos en specialist i angst

Du kan læse mere om de forskellige angst typer, og booke en tid online, på angstekspert.dk

More articles