Kan du selv afhøvle gulvet?

20 April 2020
Camilla Skøtt

editorial

Det er altid fristende at spare penge ved at udføre diverse renoveringsopgaver på egen hånd, og hvis du ikke har ti tommelfingre, kan det som regel også være en god idé – men gælder det også, når det kommer til gulvafhøvling?

Hvis dit trægulv er slidt og trist at kigge på, kan det hjælpe gevaldigt at give det en gulvafhøvling og en gulvafslibning for til sidst at slutte af med en ny efterbehandling. Det er et omfattende stykke arbejde, og i de fleste tilfælde er det bedst at overlade det til en professionel – eller i hvert fald dele af det.

Når et trægulv skal afhøvles, skal du bruge en såkaldt gulvhøvl. Den kan du leje i dit lokale byggemarked, og den er som udgangspunkt ikke svær at anvende. Når det er sagt, er det alligevel ikke noget, vi anbefaler uøvede håndværkere at gøre – du risikerer nemlig at høvle for dybt på nogle områder, så gulvet blive ujævnt og skævt.

Vil du stå for noget af arbejdet selv?

Vi har spurgt en gulvsliber, hvad han kan anbefale dig at håndtere på egen hånd, hvis du absolut insisterer og svaret følger teksten ovenfor; hold dig væk fra gulvhøvlen, men grib gerne slibemaskinen.

Når trægulvet er blevet høvlet, skal det slibes for at give det en fin og jævn overflade, der er klar til at modtage overfladebehandling, og det kan du selv stå for. Det er ikke så svært som afhøvlingen, og der er ikke nær så meget, der kan gå galt.

Efterbehandlingen kan du også selv udføre, men sørg for at få god vejledning inden, så du sikrer dig, at du udfører arbejdet til punkt og prikke. Alternativt risikerer du, at trægulvet suger skidt, snavs og væske, og så skal det slibes igen med det samme.

Vil du vide mere om gulvafslibning, kan du med fordel tage et kig på siden her: https://gulvkanonen.dk/gulvafhoevling-aars/

 

More articles