Møbler på trægulve

16 April 2020
Marie Pedersen

editorial

Med et trægulv i hjemmet er der en række forholdsregler, som du kan og bør tage, for at undgå at gulvet bliver ridset og slidt at se på.

Først og fremmest bør du være opmærksom, hvis du har møbler stående på dit trægulv. Det gælder især hvis du fra tid til anden flytter rundt på møblerne. Den bedste løsning vil her være, at løfte møblet, da det kan give grimme ridser i dit trægulv, hvis møblet trækkes eller skubbes hen over gulvet. Det kan derfor være en fordel at montere såkaldte møbelsko eller filtpuder under dine møbler. Disse er med til at beskytte gulvet mod unødvendig slitage.

Der findes forskellige typer møbelsko. Filtsko egner sig bedst til møbler på trægulve, klinkegulve og andre gulve med hård overflade. Glidesko bruges på f.eks. stole, der står på gulvtæpper. Glidesko har en glat overflade, der hjælper møblerne med at glide bedre på tæppet. Gummisko anvendes på møbler, der skal stå fast på et glat gulv.

De fleste møbelsko monteres ved hjælp af et søm, en skrue eller et stykke filt, der trækkes op omkring møbelbenet. Har du et møbel med hjul eller spidse ben, hvor det ikke er muligt at montere en almindelig møbelsko, kan du i stedet bruge underlægsskåle. Disse kaldes også klaverskåle, og lægges løst under hjulet eller benet. Dette beskytter trægulvet mod mærker og/ eller ridser.

Det er ikke til at undgå, at der kommer ridser i dit trægulv. De vil komme med årene, og skyldes slid fra almindeligt, dagligt brug. Det betyder dog ikke, at du ikke kan gøre dit for, at gulvet ikke kommer til at lide unødigt slid. F.eks. er det en god idé at tage skoene af, inden du går på et trægulv, eller som minimum børste skoene godt, da skidt og støv udefra kan blive trådt ned i gulvet, og på den måde lave små ridser. Er skaden sket, og har dit gulv efterhånden set bedre dage, er det måske ved at være på tide med en gulvafslibning.

More articles