Vi mennesker er afhængige af elektricitet

19 January 2023
Anders Hansen

Elektricitet har været en del af menneskets liv i århundreder. Allerede i 1700-tallet eksperimenterede videnskabsmænd med måder at kontrollere elektricitet på. Siden da er elektricitet blevet en vigtig del af menneskets liv – lige fra at forsyne vores hjem og kontorer med strøm til at drive globale kommunikationssystemer og transportnetværk.

I dag anvendes elektricitet i næsten alle hjørner af verden. Faktisk anslås det, at ca. 80 % af verdens energibehov nu dækkes af elektriske energikilder som olie- og naturgasfyrede anlæg og atomkraftværker. Uden denne pålidelige energikilde ville meget af det, som vi tager for givet, være umuligt uden denne pålidelige energikilde.

Elektricitet giver os også vigtige sikkerhedsfunktioner som røgdetektorer og sikkerhedsalarmer, der kan advare os om potentielle farer i vores hjem. Og under en strømafbrydelse er der mange ting, vi kan gøre for at holde os sikre og komfortable, f.eks. bruge stearinlys eller olielamper som lys og købe varme tæpper og vand.

elektriker

Vi mennesker er afhængige af elektricitet – det er en vigtig del af det moderne liv. Selv om elektriske stød kan være ubehagelige, forårsager de sjældent alvorlige skader på kroppen. I sidste ende er det vigtigt at forstå elektricitetens rolle i vores liv for at kunne holde os sikre, mens vi nyder dens fordele.

Kan man dø af elektriske stød?

Nej, elektriske stød er sjældent dødelige. De kan dog stadig forårsage betydelig skade, især hvis strømmen er stærk nok, eller hvis offeret står i vand. Det er vigtigt at være forsigtig i nærheden af elektricitet og følge sikkerhedsforanstaltningerne for at undgå ulykker. Hvis du får et elektrisk stød, skal du straks søge læge.

 

Hvor blev det første elektriske kraftværk bygget?

Det første offentlige elværk blev bygget i London i England i 1882. Den brugte en række dampdrevne generatorer og vekselstrømgeneratorer til at producere strøm til belysning af de omkringliggende gader. Stationen forsynede op til 8 000 lamper i en radius på tre mil. Denne milepæl markerede begyndelsen til udbredt elektrisk tilgængelighed i hele Europa og senere i andre dele af verden. I dag er der millioner af elværker rundt om i verden, som forsyner os med rene energikilder til at drive vores liv.

Man skal altid være forsigtig med elektriske installationer, og det kan en el-installatør i Horsens tage sig af.

More articles