Ølbrygning i gennem tiden

22 February 2020
Lotte Hindsberg

editorial

Det er vel næppe at overdrive voldsomt at påstå, at øl er danskernes nationaldrik og der findes meget få, der ikke er vilde med den gyldne drik. Sådan har det været i mange tusinde år. Indtil for få år siden troede vi, at øllets historie i Danmark var omkring 3500 år gammel. Egtvedpigen havde en krukke med øl med sig i graven. Men for nylig fandt man en ny krukke, der havde spor af øl og som var 5000 år gammel. Der er altså foregået ølbrygning, så langt som for 5000 år siden. Det er iøvrigt det ældste fund i hele Europa. Selve øllets historie kan dateres helt tilbage til 6000 år før vores tidsretning.

Det var kvinderne der bryggede øllet

Op i gennem tiden har ølbrygning været en del af kvindernes opgaver og var i lange perioder omgivet af stor mystik på lige fod med magi og børnefødsler. Det var hende, der kunne give liv. Både til børn, men også til denne fantastiske gyldne alkoholiske drik.

Samtidig var det også kvinderne der solgte øl på ølstuer, sammen med andre ydelser til byens mænd. 

Det er først inden for de seneste par hundrede år i middelalderen, at der kom et reelt bryggelaug, der stod for ølbrygning og det var kun i byerne. Det var her at brygningen blev overgivet til mænd og de begyndte at stå for ølbrygningen. Der var enighed blandt embedsmænd og byens mænd, at det var dem der burde tjene penge på at brygge øl og sælge det videre med fortjeneste.

På landet var det stadig kvindernes ansvar at brygge dagens øl og helt op til det 18ende århundrede, var det en del af unge pigers uddannelse, at kunne brygge øl og blev anset som en nødvendig færdighed på samme måde, som at kunne gøre rent, passe børn og lave mad.

More articles